Блог

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪНЯ И КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТЯХ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪНЯ И КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТЯХ?

Всеки човек поне веднъж в живота си е имал проблеми със съня. Често те са причинени от  промени в ежедневието като стрес, болест, пътуване на големи разстояния и всякакви други промени в рутината, с която тялото е свикнало.

Ако обаче проблемите със съня продължават повече от няколко дни, то те ще започнат да влияят на начина ви на живот. Това може да е предупреждение за нещо по-сериозно. Непълноценния сън може да причини нещо повече от просто сънливост през деня и умора. Той може сериозно да навреди на вашето умствено и физическо здраве, а от там и да ви докара куп проблеми, справянето с които ще отнеме много време и усилие.  

За щастие не е нужно да живеете по този начин. Има много неща, които можете да направите, за да получите пълноценен сън и да подобрите здравето си. Но преди това ето какво трябва да знаете за некачествения сън:   

 

Как да разпознаете проблемите със съня?

 

Всеки изпитва проблеми със съня в даден момент от живота си. Въпросът тук е как да разберете дали вашият проблем със съня е просто незначително, преминаващо безпокойство или признак за нещо много по-сериозно? Като начало ето няколко въпроса, на които да си отговорите:

 • Чувствате ли умора и желание за сън през деня?
 • Изпитвате ли трудности да останете будни, когато стоите мирно, гледате телевизия или четете?
 • Заспивате или се чувствате много уморени, докато шофирате?
 • Имате ли проблеми с концентрацията?
 • Чувате ли от близките си, че изглеждате уморени?
 • Реагирате ли бавно на определени ситуации?
 • Имате ли проблем с това да контролирате емоциите си?
 • Чувствате ли, че имате нужда от дрямка през деня, за да възстановите силите си?
 • Имате ли постоянна нужда от енергийни и кофеинови напитки, за да се справите с ежедневните си задължения?

На колкото повече въпроси отговорите с Да, толкова по-голяма е вероятността да страдате от сериозни проблеми със съня. За да се справите с тях, добре е да познавате симптомите и да знаете върху какво трябва да работите.  

 

Какво представляват проблемите със съня?

 

Когато имате проблеми със съня, не можете да осигурите на тялото си почивката, от която се нуждае. Така то не може да възстанови силите си. И докато е нормално от време на време да имате затруднения при сън, то не е нормално редовно да не можете да спите през нощта, да се събуждате изтощени или да се чувствате сънливи през деня, неможещи да свършите ежедневните си задължения.

Често проблемите със съня водят до проблеми и в начина на живот. Когато спите зле през нощта се будите още по-изтощени на сутринта. Енергията ви не е достатъчна да се справите с целия следващ ден, а това води до промени в настроението, раздразнителност, избухливост. Така, бивайки уморени, нямате търпение да се приберете и да си легнете, но проблемите със съня продължават.

Този порочен цикъл започва отново, като сериозно влияе на настроението, енергията, ефективността и способността ви да се справяте със стреса, който получавате ежедневно.  Затова, ако не направите нещо, за да осигурите на тялото си качествена почивка, много скоро, освен психическите проблеми и болката, ще почнете да забелязвате и:

 • Повишаване на теглото
 • Влошаване в качеството ви на работа
 • Проблеми с концентрацията и паметта
 • Затлъстяване
 • Злополуки

Ако искате да си почивате пълноценно, да сте здрави и да имате енергия да изпълните всичките си цели, качественият сън е необходимост, а не лукс.

Дори ако сте се борили с проблемите със съня толкова дълго, че те вече са се превърнали в част от живота ви, можете да се научите да спите по-добре. И дори няма да се налага да посещавате лекар. Това става, когато започнете да разпознавате симптомите и промените ежедневните си навици. Така много скоро ще усетите, че качеството на съня ви ще се повиши, а от там и живота ви ще стане по-пълноценен.

 

Кои са видовете проблеми със съня?

 

 • Безсъние

Случвало ли ви се е да се чувствате уморени, но когато си легнете да не можете да заспите много дълго време? Въртите се, опитвате се да намерите най-добрата поза за сън, но без резултат? Именно това е безсънието. То може да бъде причинено от стрес, часова разлика, здравословни проблеми, лекарства, които приемате, или дори количеството кафе, което пиете. То може да бъде следствие  и от други нарушения на съня или психични проблеми като тревожност и депресия.

Решение: Каквато и да е причината за безсънието, то лесно може да бъде преборено, като подобрите навиците си за сън и се научите да релаксирате пълноценно преди лягане.  Не правете нищо шумно. Просто отпочивайте, слушайте тиха музика, четете книга, запалете ароматна свещ.

 • Сънна апнея

Будите ли се често през нощта? Заспивате нормално, но в точно определен час отваряте очи без да има никаква конкретна причина за това? Това се случва при сънната апнея. В даден момент, докато спите, дъхът ви спира, а това автоматично кара тялото ви да се събуди. Ако имате сънна апнея, вероятността да не помните тези събуждания е много голяма, но ще почувствате промяна в ежедневието си. Ще се почувствате изтощени през деня, раздразнителни и депресирани, а производителността ви рязко ще спадне.

Решение: За да се справите с проблема, има някои промени в качеството на живот, които можете да предприемете. Сред тях са отслабването, намаленият прием на алкохол и кофеинови напитки и редовните упражнения.

 • Синдром на неспокойните крака

Ако постоянно движите краката и ръцете си по време на сън, то знайте, че и това е проблем, който може да навреди на ежедневието ви.  Това желание се появява,  когато си почивате и обикновено се дължи на неприятни, неприятни и болезнени усещания или крампи. Предизвикват ги голямото количество стрес, прекаленото физическо натоварване и вредните навици. А постоянното движение на ръцете и краката не ви позволява да заспите дълбоко и да си починете пълноценно.

Решение: За да се справите с проблема, научете се да контролирате стреса в живота си, не прекалявайте с физическото натоварване и, ако пушите, намалете или спрете напълно цигарите.

 • Нарколепсия

Случвало ли ви се е да отидете на кино и да осъзнаете, че сте спали през по-голямата част от филма без дори да усетите? Или да заспите на възможно най-странните места като колата, бюрото и дори на шумно място като парти например? Това състояние се нарича нарколепсия, а способността да заспивате навсякъде и по всяко време ви кара да се чувствате постоянно уморени и имащи нужда от сън.

Решение: За да се справите с проблема, тренирайте тялото си да заспива в точно определен период от деня, не се преуморявайте, намалете алкохола, кофеина и никотина и се научете да се фокусирате върху малки задачи, вместо върху големи и стресиращи.

 • Твърде късно заспиване

Често ли ви се случва да си лягате след полунощ, а след това се събуждате много трудно сутрин? Казвате си, че ще легнете когато ви се доспи, а това така и не става преди определен час? Късното заспиване е проблем, който се среща при по-голямата част от хората, които имат нарушения в съня. Често той се свързва с нарушено отделяне на хормона на съня, мелатонин. Той е отговорен за заспиването и ви настройва на вълна сън, когато усети, че настъпва нощта. На дневна светлина той спира производството си и ви кара да се събудите. Когато отделянето му е нарушено обаче, започват да се повяват проблеми.

Решение: Този хормон лесно се регулира от светлината. Затова, ако искате да се справите с късното заспиване, стойте далеч от ярката светлина вечер. Осигурете на мозъка си мека, жълта светлина, която ще му помогне да се настрои за сън.

 

Без значение какви точно са проблемите съня ви, има някои промени в начина на живот, които ще ви осигурят спокоен и пълноценен сън:

 • Включете повече зеленчуци и риба в режима си на хранене като намалите приема на захар;
 • Редуцирайте стреса и тревожността като тренирате редовно;
 • Създайте си навици за сън и се придържайте към тях. Научете тялото си да заспива и да се събужда в точно определени часове;
 • Пийте по-малко вода преди лягане;
 • Ограничете приема на кофеин, особено след следобедните часове от деня;
 • Намалете приема на алкохол и никотин;
 • Яжте само ниско въглехидратни храни преди лягане.
 • Не се изкушавайте да спите повече през уикендите, защото това ще ви попречи да поддържате режима си през делничните дни.
 • Не гледайте телевизия и не използвайте смартфони, таблети няколко часа преди лягане! 

Ако все пак искате да гледате телевизия или да използвате телефона си преди лягане, носете специални очила, блокиращи синята светлина, за да предпазите очите си.

Такива са очилата Sleep Magic - очилата, който носят добрия сън! 

Ако поръчаш днес, получаваш следните БОНУСИ: 

✅ Очилата са на ПОЛОВИН ЦЕНА (50% отстъпка)

✅ БЕЗПЛАТНА доставка до врата за 3 ДНИ със Speedy

 Най-добрата гаранция - ако до 30 дни не подобриш съня си, изпрати ни очилата безплатно ЗА НАША СМЕТКА!


<<< ПОРЪЧАЙ ТУК >>> 

Коментирането на тази статия е ограничено

Сън

Сън

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪНЯ И КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТЯХ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪНЯ И КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТЯХ?

Всеки човек поне веднъж в живота си е имал проблеми със съня. Често те са причинени от  промени в ежедневието като стрес, болест, пътуване на големи разстояния и всякакви други промени в рути Всеки човек поне веднъж в живота си е имал проблеми със съня. Често те са причинени от  промени в ежедневието като стрес, болест, пътуване на големи разстояния и всякакви други промени в рути 2018-07-17T10:03:00-04:00 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРОБЛЕМИТЕ СЪС СЪНЯ И КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С ТЯХ?

Всеки човек поне веднъж в живота си е имал проблеми със съня. Често те са причинени от  промени в ежедневието като стрес, болест, пътуване на големи разстояния и всякакви други промени в рутината, с която тялото е свикнало.

Ако обаче проблемите със съня продължават повече от няколко дни, то те ще започнат да влияят на начина ви на живот. Това може да е предупреждение за нещо по-сериозно. Непълноценния сън може да причини нещо повече от просто сънливост през деня и умора. Той може сериозно да навреди на вашето умствено и физическо здраве, а от там и да ви докара куп проблеми, справянето с които ще отнеме много време и усилие.  

За щастие не е нужно да живеете по този начин. Има много неща, които можете да направите, за да получите пълноценен сън и да подобрите здравето си. Но преди това ето какво трябва да знаете за некачествения сън:   

 

Как да разпознаете проблемите със съня?

 

Всеки изпитва проблеми със съня в даден момент от живота си. Въпросът тук е как да разберете дали вашият проблем със съня е просто незначително, преминаващо безпокойство или признак за нещо много по-сериозно? Като начало ето няколко въпроса, на които да си отговорите:

 • Чувствате ли умора и желание за сън през деня?
 • Изпитвате ли трудности да останете будни, когато стоите мирно, гледате телевизия или четете?
 • Заспивате или се чувствате много уморени, докато шофирате?
 • Имате ли проблеми с концентрацията?
 • Чувате ли от близките си, че изглеждате уморени?
 • Реагирате ли бавно на определени ситуации?
 • Имате ли проблем с това да контролирате емоциите си?
 • Чувствате ли, че имате нужда от дрямка през деня, за да възстановите силите си?
 • Имате ли постоянна нужда от енергийни и кофеинови напитки, за да се справите с ежедневните си задължения?

На колкото повече въпроси отговорите с Да, толкова по-голяма е вероятността да страдате от сериозни проблеми със съня. За да се справите с тях, добре е да познавате симптомите и да знаете върху какво трябва да работите.  

 

Какво представляват проблемите със съня?

 

Когато имате проблеми със съня, не можете да осигурите на тялото си почивката, от която се нуждае. Така то не може да възстанови силите си. И докато е нормално от време на време да имате затруднения при сън, то не е нормално редовно да не можете да спите през нощта, да се събуждате изтощени или да се чувствате сънливи през деня, неможещи да свършите ежедневните си задължения.

Често проблемите със съня водят до проблеми и в начина на живот. Когато спите зле през нощта се будите още по-изтощени на сутринта. Енергията ви не е достатъчна да се справите с целия следващ ден, а това води до промени в настроението, раздразнителност, избухливост. Така, бивайки уморени, нямате търпение да се приберете и да си легнете, но проблемите със съня продължават.

Този порочен цикъл започва отново, като сериозно влияе на настроението, енергията, ефективността и способността ви да се справяте със стреса, който получавате ежедневно.  Затова, ако не направите нещо, за да осигурите на тялото си качествена почивка, много скоро, освен психическите проблеми и болката, ще почнете да забелязвате и:

 • Повишаване на теглото
 • Влошаване в качеството ви на работа
 • Проблеми с концентрацията и паметта
 • Затлъстяване
 • Злополуки

Ако искате да си почивате пълноценно, да сте здрави и да имате енергия да изпълните всичките си цели, качественият сън е необходимост, а не лукс.

Дори ако сте се борили с проблемите със съня толкова дълго, че те вече са се превърнали в част от живота ви, можете да се научите да спите по-добре. И дори няма да се налага да посещавате лекар. Това става, когато започнете да разпознавате симптомите и промените ежедневните си навици. Така много скоро ще усетите, че качеството на съня ви ще се повиши, а от там и живота ви ще стане по-пълноценен.

 

Кои са видовете проблеми със съня?

 

 • Безсъние

Случвало ли ви се е да се чувствате уморени, но когато си легнете да не можете да заспите много дълго време? Въртите се, опитвате се да намерите най-добрата поза за сън, но без резултат? Именно това е безсънието. То може да бъде причинено от стрес, часова разлика, здравословни проблеми, лекарства, които приемате, или дори количеството кафе, което пиете. То може да бъде следствие  и от други нарушения на съня или психични проблеми като тревожност и депресия.

Решение: Каквато и да е причината за безсънието, то лесно може да бъде преборено, като подобрите навиците си за сън и се научите да релаксирате пълноценно преди лягане.  Не правете нищо шумно. Просто отпочивайте, слушайте тиха музика, четете книга, запалете ароматна свещ.

 • Сънна апнея

Будите ли се често през нощта? Заспивате нормално, но в точно определен час отваряте очи без да има никаква конкретна причина за това? Това се случва при сънната апнея. В даден момент, докато спите, дъхът ви спира, а това автоматично кара тялото ви да се събуди. Ако имате сънна апнея, вероятността да не помните тези събуждания е много голяма, но ще почувствате промяна в ежедневието си. Ще се почувствате изтощени през деня, раздразнителни и депресирани, а производителността ви рязко ще спадне.

Решение: За да се справите с проблема, има някои промени в качеството на живот, които можете да предприемете. Сред тях са отслабването, намаленият прием на алкохол и кофеинови напитки и редовните упражнения.

 • Синдром на неспокойните крака

Ако постоянно движите краката и ръцете си по време на сън, то знайте, че и това е проблем, който може да навреди на ежедневието ви.  Това желание се появява,  когато си почивате и обикновено се дължи на неприятни, неприятни и болезнени усещания или крампи. Предизвикват ги голямото количество стрес, прекаленото физическо натоварване и вредните навици. А постоянното движение на ръцете и краката не ви позволява да заспите дълбоко и да си починете пълноценно.

Решение: За да се справите с проблема, научете се да контролирате стреса в живота си, не прекалявайте с физическото натоварване и, ако пушите, намалете или спрете напълно цигарите.

 • Нарколепсия

Случвало ли ви се е да отидете на кино и да осъзнаете, че сте спали през по-голямата част от филма без дори да усетите? Или да заспите на възможно най-странните места като колата, бюрото и дори на шумно място като парти например? Това състояние се нарича нарколепсия, а способността да заспивате навсякъде и по всяко време ви кара да се чувствате постоянно уморени и имащи нужда от сън.

Решение: За да се справите с проблема, тренирайте тялото си да заспива в точно определен период от деня, не се преуморявайте, намалете алкохола, кофеина и никотина и се научете да се фокусирате върху малки задачи, вместо върху големи и стресиращи.

 • Твърде късно заспиване

Често ли ви се случва да си лягате след полунощ, а след това се събуждате много трудно сутрин? Казвате си, че ще легнете когато ви се доспи, а това така и не става преди определен час? Късното заспиване е проблем, който се среща при по-голямата част от хората, които имат нарушения в съня. Често той се свързва с нарушено отделяне на хормона на съня, мелатонин. Той е отговорен за заспиването и ви настройва на вълна сън, когато усети, че настъпва нощта. На дневна светлина той спира производството си и ви кара да се събудите. Когато отделянето му е нарушено обаче, започват да се повяват проблеми.

Решение: Този хормон лесно се регулира от светлината. Затова, ако искате да се справите с късното заспиване, стойте далеч от ярката светлина вечер. Осигурете на мозъка си мека, жълта светлина, която ще му помогне да се настрои за сън.

 

Без значение какви точно са проблемите съня ви, има някои промени в начина на живот, които ще ви осигурят спокоен и пълноценен сън:

 • Включете повече зеленчуци и риба в режима си на хранене като намалите приема на захар;
 • Редуцирайте стреса и тревожността като тренирате редовно;
 • Създайте си навици за сън и се придържайте към тях. Научете тялото си да заспива и да се събужда в точно определени часове;
 • Пийте по-малко вода преди лягане;
 • Ограничете приема на кофеин, особено след следобедните часове от деня;
 • Намалете приема на алкохол и никотин;
 • Яжте само ниско въглехидратни храни преди лягане.
 • Не се изкушавайте да спите повече през уикендите, защото това ще ви попречи да поддържате режима си през делничните дни.
 • Не гледайте телевизия и не използвайте смартфони, таблети няколко часа преди лягане! 

Ако все пак искате да гледате телевизия или да използвате телефона си преди лягане, носете специални очила, блокиращи синята светлина, за да предпазите очите си.

Такива са очилата Sleep Magic - очилата, който носят добрия сън! 

Ако поръчаш днес, получаваш следните БОНУСИ: 

✅ Очилата са на ПОЛОВИН ЦЕНА (50% отстъпка)

✅ БЕЗПЛАТНА доставка до врата за 3 ДНИ със Speedy

 Най-добрата гаранция - ако до 30 дни не подобриш съня си, изпрати ни очилата безплатно ЗА НАША СМЕТКА!


<<< ПОРЪЧАЙ ТУК >>>